Resolved: bias adjustment on Almarro A318B

Discussion in 'Power Amps' started by sphinxvc, Apr 9, 2017.

  1. sphinxvc

    sphinxvc Gear Master (retired)

    Staff Member Friend BWC
    Joined:
    Sep 28, 2015
    Likes Received:
    3,177
    Trophy Points:
    113
    Edit: resolved, was a faulty tube

    OP: So, I just tried to adjust the bias on my A318B, and came up w. some troublesome readings. The bias is meant to be .18v. One side needed a small adjustment to come into compliance, but the other was at .27. From what I understand, this not only affects the sound, but the life of the tube. Using the trim, I was only able to bring it down to .23. What gives? The trim pot doesn't go down any further.

    FYI, the amp was on for about 3 hours before I took the readings.
     
    Last edited: Apr 15, 2017
  2. bozebuttons

    bozebuttons Friend

    Friend
    Joined:
    Sep 28, 2015
    Likes Received:
    150
    Trophy Points:
    43
    Try swapping tubes & see if the problem moves with the tubes.
     
    • Like / Agree Like / Agree x 1
    • List
  3. sphinxvc

    sphinxvc Gear Master (retired)

    Staff Member Friend BWC
    Joined:
    Sep 28, 2015
    Likes Received:
    3,177
    Trophy Points:
    113
    Good idea. I'll try that. Thanks man.
     
  4. sphinxvc

    sphinxvc Gear Master (retired)

    Staff Member Friend BWC
    Joined:
    Sep 28, 2015
    Likes Received:
    3,177
    Trophy Points:
    113
    Yea, you were right, just a faulty tube. Had another 6C33C that works just fine.
     
    • Like / Agree Like / Agree x 2
    • List
  5. bozebuttons

    bozebuttons Friend

    Friend
    Joined:
    Sep 28, 2015
    Likes Received:
    150
    Trophy Points:
    43
    Good to hear.
     

Share This Page